An American in Doel

Als een Amerikaanse gast de moeite doet om al vliegend – of mogelijk per boot – ons landje aan te doen, dan is het toch gewoon uit beleefdheid dat je hem een bezoekje gaat brengen.

289

Daarom reden Gert, Lucas en ikzelf op een zondagmorgen richting de Antwerpse haven om net op Oost-Vlaamse bodem deze dwaalgast eens nader te gaan bekijken.
Hij – want dat was dankzij de liedjes die hij regelmatig ten gehore bracht al een uitgemaakte zaak – zat netjes op de afgesproken plek. We konden zijn deuntje al horen toen we nog maar net uit de auto waren gestapt. Even later stond ik door mijn telescoop naar een mooie zanggors te turen, mijn 289ste soort op Belgische bodem en weer een nieuwe ‘lifer’ erbij. Niet dat dit het doel is (grappig, terwijl ik pas in Doel stond), maar gewoon leuk om de score bij te houden. Zo zag ik dat Lucas, een jonge en gedreven vogelkijker, al op 255 soorten stond. Maar zijn ‘drive’ zit dan ook een stuk hoger dan die van mijzelf. Ik plan mijn trips om ‘al twitchend’ vogels te gaan kijken een paar keer per maand. Lucas zit nog in de fase dat hij een nieuwe soort zo snel mogelijk wil scoren, vermoed ik. Been there, done that.

Mooie foto van de zanggors door Lucas Bollingh

Sparrow

Een zanggors is een – in Amerika – veel voorkomende soort en een van de vertegenwoordigers van de ‘sparrows’, zoals ze ze daar noemen. Als je hem goed bekijkt zie je duidelijk dat hij tot de gorsachtige behoort. Maar het is een aparte familie. Voor België was het de tweede waarneming ooit. Voor onze noorderburen ook. want het diertje zat echt op de grens. Zo vloog hij, nadat wij hem mooi hadden kunnen bekijken, netjes naar een tuin op Nederlands grondgebied. Druk achtervolgd door een horde – zonder twijfel – Nederlanders, die hem maar wat graag op hun lijstje wilden bijschrijven. Hun Nederlandse lijstje. Denkelijk zaten er ook een paar bij die zich in de fase van Lucas bevonden. Grappig om te zien.

Draulanse polders

Aangezien we nu toch in de buurt waren vulden we de rest van de dag met een rondrit naar de prachtige natuurgebieden in de buurt. Wij noemen ze voor alle gemak de Draulanse polders, aangezien deze gekende en beruchte bioloog en reporter daar in de buurt woont en vaak ‘zijn’ natuurgebieden met de nodige bewierookte bewoordingen op papier zet. Terecht, zo bleek. We reden van de ene verbazing naar de volgende. Met in totaal 64 soorten op ons lijstje keerden we in de late namiddag tevreden terug naar onze Limburgse heimat. Een geslaagde uitstap met de zanggors als muzikaal en geslaagd hoogtepunt.

Nog een mooi beeld van de zanggors in een Nederlandse heg
Een ijslandse grutto, ook op visite
Een Doelse ransuil
Mogelijk een van de door Draulans beschreven lepelaars

Foto’s: Lucas Bollingh

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: