Antwerpse watertjes

Onze eerste trip voor de Challenge zit er op. Omgeving Antwerpen met een daglijst van 64 soorten, waarvan zes zeldzame gasten. Voor mijzelf dan ook nog eens twee nieuwe Belgen. Wat een blitz-start.

De voorbereiding bleek het halve werk. Gert had op waarneming.be een mooi palet van leuke soorten geselecteerd die allemaal wat bij elkaar in de buurt waren gezien. Maar het is toch altijd afwachten wat er kan gevonden worden of toch nog onverwacht opduikt.

Ringsnavelmeeuw

We begonnen bij een ringsnavelmeeuw die al een hele tijd op ongeveer dezelfde plaats pleisterde. Een makkie? Niet echt. Want op de plas waar ze vaak werd gezien bleek ze alvast niet aanwezig. Dus reden we verder naar de weides waar ze graag kwam foerageren. Een paar stormmeeuwen zorgden voor wat opwinding. Maar al gauw hadden we door dat dit niet onze ringsnavel was. Na even wachten en zoeken vloog onze doelsoort gewoon over ons hoofd om in de weide te landen. Zeker zijn dat het om de gemelde vogel ging was hier niet moeilijk. Deze ringsnavelmeeuw droeg een zender op de rug – die we al in de vlucht zagen – en een kleurring. Voor mij een soort die ik nog nooit zag in België.

Ringsnavelmeeuw – adult

Humes bladkoning

De volgende opdracht was een ander paar mouwen. In een woonwijk was een humes bladkoning gezien. Ook deze zat er al even. Maar hij hield zich schuil in een paar grote sparren op een onbebouwd perceel dat enkel vanaf de straatzijde kon bekeken worden. Horen deden we deze dwerg al gauw. Maar hem zien dat was een kwestie van veel omhoog kijken en vooral veel geluk hebben. Uiteindelijk konden we hem alle vier even goed bekijken. Mijn tweede Belg voor de dag. Voor mij was het op dat moment al een geslaagde uitstap. Deze tekst blijft fotoloos, zo een ADHD-vogeltje in een donkere spar op de gevoelige plaat zetten was voor ons een onmogelijke opdracht.

Roodhalsfuut

Op naar de volgende. Bestemming was de Kuifeend, niet de watervogel, maar het natuurgebied. Vlakbij de haven van Antwerpen. Daar was een krooneend gezien. Een soort die we nog niet allemaal op ons lijstje hadden. Onze speurtocht vanuit verschillende kijkhutten of -wanden leverde deze soort niet op. Wel kreeg onze daglijst een stevige boost. Bijna elke eend die ons landje rijk is passeerde de revue. Maar geen enkele droeg een kroontje.
Dus ging het richting een volgende grote plas. Blijkbaar een populaire plaats voor sportduikers. Want de parking stond vol met bestelwagens met daarin duikmateriaal en overal kwamen we mannen in waadpakken tegen. Blijkbaar is dit ook vooral een mannenwereld. Maar we lieten ons niet afleiden en gingen op zoek naar een volgende zeldzame gast, de roodhalsfuut. In eerste instantie was hij of zij nergens te bespeuren. Tot plots bleek dat deze beauty al de hele tijd in een hoekje van de plas vlak achter ons zat te dobberen. We kregen deze prachtige fuut zeer mooi te zien. Zelfs met een extra soort als bonus, een dikke baars die na een duikje in zijn snavel spartelde. Blijkbaar ook een fan van het betere duikwerk.

Roodhalsfuut met zijn middagmaal (Foto Ronny Meekers)

Wilde of kleine

Na een snelle hap – de frituren in Vlaanderen gaan extra omzet draaien dankzij ons plan – stond de volgende soort op het menu. Volgens ons lijstje een groep wilde zwanen. Maar toen we naar de groep zaten te kijken, die we opnieuw vrij vlot konden vinden, bleek die gele vlek op de snavel toch wel wat klein voor een wilde. Na wat debateren ging deze groep als kleine zwanen onze notulen in. Iets minder zeldzaam dan de wilde, maar zeker niet minder aantrekkelijk. Zwanen blijven magische wezens.

Adulte en tweede jaars kleine zwaan

Escape

Daarna was het even onderhandelen of we er nog een bezoekje bij deden. Eigenlijk geen lange discussie, want er was daar in de buurt die dag nog een leuke soort gezien. Denkelijk wel geen wilde vogel – watervogels van verre oorden krijgen in Vlaanderen zelden de stempel wild – maar daarom niet minder attractief. Het ging om een vrouwtje korkadezaagbek. Een wat vreemde snuiter met een gekke kuif. De mannetjes nog meer opvallend dan dit wat ‘saaiere’ vrouwtje. Voor elk van ons een nieuwe Belg, maar eentje die niet op onze lijst komt. Want de regel is, escapes tellen niet mee. Maar zijn wel leuk.

Vrouwtje korkadezaagbek

Stand op 13 februari 2022:

Soorten (door iemand van ons) gezien: 294 (+4)
Complete soorten (door ons alle drie gezien in België): 176 (+8)

Mijn Belgische lijst: 288 (+3)

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: