Zoek het zelf uit

Na het lezen van een boek op mijn vakantie in Friesland ben ik er nog meer van overtuigd. Zelf leuke soorten zoeken en (natuurlijk) ook wel eens vinden is de max. Maar dit effectief doen is voor heel wat vogelkijkers soms een inspanning die te groot is.

Dienblad

De reden is dat ze je tegenwoordig zeldzame soorten aanbieden op een dienblad. Elke dwaalgast of doortrekker die in ons landje een pootje aan de grond durft zetten verschijnt vaak even later netjes in het rood op waarnemingen.be. Er is wel iemand geweest die deze soort ontdekt heeft, maar het overgrote deel van de vogelkijkers die diezelfde vogel zien hebben hun kansen enorm vergroot omdat ze wisten dat hij er zat.
In het boek ‘De soortenjager’ van Remco Daalder komt dit fenomeen ter sprake. De auteur van dit -overigens zeker aan te raden – boek verdiept zich als non-twitcher in het wereldje van de vogelkijkers die kicken op lijstjes en soorten scoren. Boeiend, maar ook confronterend. Want ook ik behoor blijkbaar, weliswaar zeer bescheiden, tot die kudde vogelkijkers die hun gps achterna hollen om dan makkelijk soorten te zien. Maar het gaat veranderen!

Easy birding

Tegenwoordig ga ik regelmatig op pad met een aantal gelijkgestemden. Gert (de planner en chauffeur), Pierre (diensthoofd droge opmerkingen) en Ronny (de beginner) zijn het ideale gezelschap om samen vogels te gaan spotten.
Meestal zorgt Gert voor een mooi lijstje dat hij de avond voordien heeft bijeengesprokkeld op waarnemingen.be. Wij laten ons gewillig meevoeren tot op de gekozen bestemming. Lekker makkelijk.
Vorige zaterdag waren we weer op pad. Bestemming was de Vallei van de Zwarte Beek in Koersel. Doelsoort waren een paar slangenarenden die hier hun zomervakantie kwamen doorbrengen. Dus ritje tot daar, auto parkeren, gebied inwandelen, andere vogelkijkers kruisen met hun geruststellende mededeling ‘hij zit er nog’, aankomen op de plek waar het rode pijltje stond, telescoop neerzetten, richten en daar zat hij dan.
Een slangenarend boven op een dode tak. Klus geklaard. Natuurlijk was het veel leuker dan dat ik het nu laat uitschijnen. Want nadien gaf diezelfde vogel een mooi showtje weg door wat rond te zeilen en zelfs een prooi te grijpen op een paar honderd meter van ons vandaan. Maar toch…

Adrenaline

Tijdens deze twitch en de uren nadien dat we van dit schitterende natuurgebied en nog heel wat soorten konden genieten, zweefden de woorden uit het boek van de heer Daalder weer voorbij in mijn hoofd. Het zelf vinden van een leuke soort is zonder twijfel het mooiste wat een vogelkijker kan meemaken. Maar het is een verdomd moeilijke opgave waar geluk zeker een grote factor is. De meeste vogelkijkers maken die ervaring zelfs nooit mee. Maar wie niet waagt,…
Ik ga alvast mijn uiterste best doen om die ervaring wel mee te maken. Geluk kan je overigens ook een beetje afdwingen. Goed plannen, veel gaan vogels kijken en op elk moment voorbereid zijn op die knalsoort die kan opduiken.
Ik schrijf in mijn blog graag mijn voorbereidingen neer als tips voor iedereen die ook die ervaring wil meemaken. Iedereen birdaholic!

Omdat ik in mijn post deze keer de slangenarend zonder enige twijfel te kort heb gedaan, zal ik een mooie foto van de bewuste roofvogel plaatsen. Want zeg nu zelf, het is toch een prachtig beest.

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: