Zoek je local patch.

Vogelkijkers hebben zo hun eigen taaltje. Net als veel groepen van gelijkgezinden. En daarom hier ook wat taalles. Vandaag zoomen we in op de local patch.

Dichtbij.

Een local patch is een gebied waar je vaak komt om vogels te kijken bij jou in de buurt. Dus dichtbij, hoewel dit relatief is. In landen waar ze wel een ander beeld hebben over afstanden kan dat een heel eindje zijn. Maar mijn local patch (ik heb er eigenlijk twee) ligt wel heel dichtbij.

Vlak achter mijn tuin begint een natuurgebied, de Herkvallei. Dit beemdgebied bezoek ik regelmatig met mijn verrekijker rond mijn nek. En de lijst van soorten die ik hier zag is al redelijk mooi. En elke nieuwkomer wordt met open armen ontvangen. Mijn laatste aanwinst was een snor. Leuk om zo een bewoner van rietland in je local patch tegen te komen. Het is trouwens ook het gebied waar ik mijn ringplek (ik ring vogels in mijn vrije tijd) heb ingericht en dat levert natuurlijk ook leuke soorten op.

snor0001

“Mijn” snor.

Maar ik heb nog een tweede local patch. Op 15 minuutjes rijden van mijn woonst. Bernissem, een heel natuurlijk ingericht wachtbekken vlak bij St-Truiden (voor mijn Limburgse volgers). Een magneet voor steltlopers, watervogels en als het riet weer volop terug is rietvogels. Met een indrukwekkende lijst van 171 soorten een topgebied in mijn regio.

Beide gebieden bezoek ik minstens één keer per week. En in deze periode zelfs meer. Waarom ? Omdat het heel leuk is om leuke soorten te spotten in je eigen omgeving en omdat je er heel snel even kan binnenlopen. Beter een goede buur dan een verre vriend is hier zeker van toepassing.

Kiezen.

Dus een goede tip om snel veel vogels te leren kennen en te zien. Zoek je eigen local patch en ga daar regelmatig naartoe. Misschien heb je zo al een plekje bij jou in de buurt. En eigenlijk moet je dit gebied niet gaan zoeken. Zo een gebied zoekt jou. Plots ben je verliefd op een bepaald plekje en vind je het mega-leuk (wat een hip woord zo maar uit het niets) om daar te gaan rondstruinen. En die leuke soorten ? Die komen vanzelf als je je local patch trouw blijft bezoeken.

2056335

Rosse franjepoot in Bernissem – local patch soort.

 

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Eén gedachte over “Zoek je local patch.”

  1. zelfs op mijn werk heb ik een local patch, achter de fabriekshal een kleinstukje land tussen het spoor met wat bomen en struiken en grasland.
    in de pauze wat eten en vogels kijken met de verrekijker.
    op dat hele kleine gebiedje al 22 soorten gezien

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: