Tussen de vrouwentongen door.

Vogels kijken is veel meer dan met je verrekijker rondlopen, soorten zien en lijstjes bijhouden. De manieren om met vogels je dagen te vullen zijn oneindig. Keuzes genoeg en dat is ook jammer genoeg wat je moet maken, een keuze. Alles willen doen is gewoon onmogelijk. Maar je moet natuurlijk weten waaruit je kan kiezen. En daarom bekijk ik op mijn blog elke keer een discipline op de olympische spelen van de vogelkijkers. Dan kan je nadien op een gefundeerde manier kiezen waar jij je medaille wil behalen.

Huis en tuin.

Bijna iedereen die start met vogels kijken doet dit vanuit een raam dat uitkijkt op een stukje van zijn tuin. Wanneer dat andere venstertje met de afstandsbediening begint te vervelen (wat tegenwoordig steeds vaker het geval is) valt het plots op dat er door dat andere venster dat uitkijkt op je tuin elke dag prachtige programma’s worden vertoond. En dan ontdek je plots dat er toch meer vogels in je tuin zitten als je dacht. En na een tijd staat je verrekijker gebruiksklaar op de vensterbank van jouw favoriete uitkijkplekje. Een groot voordeel is dat jouw te bekijken beestjes niet echt schuw meer zijn zolang je achter dat glas blijft. En je ze dan ook goed kan bekijken. Eenmaal je die stap zet zit je meestal al in een volgende fase. En is de weg terug zo goed als uitgesloten. Gelukkig. Want dit is het begin van een boeiende reis.

IMG_0499

Mijn favoriete plekje.

Optimaliseren.

Vanzelf ga je je uitzicht verbeteren. De klassiekers zijn de voedertafels, de nestkastjes en de vogelbadjes. Een hoekje met wat wildere struiken kan ook helpen. Gewoon de basisbehoeftes van jouw gasten wat invullen : voedsel, nestgelegenheid en dekking.

En dan is de weg naar de volgende fase heel snel ingezet. Jouw eigen tuinlijstje. Voor de meeste vogelkijkers één van hun oudste lijstjes en ook de meest dierbare. Want dit voelt toch echt aan als jouw vogels. Die heb je zelf ontdekt, op naam gebracht en dit op jouw eigen terrein. Een lijstje om te koesteren. Dus naast je verrekijker nog een notitieboekje en een potlood en die stap is dan ook gezet.

Je bent nu officieel een lid van de orde van de Huis-en-Tuin-Vogelkijkers. Eigenlijk ook al een medaille waard.

pimpel0001

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: