We houden de kop er even bij.

We hadden het al over de topografie van de vogel. Waarom is dat toch de moeite om dit onder de knie te krijgen ? Wel, omdat als je allemaal het zelfde woord gebruikt voor hetzelfde deel van die vogel is het iets makkelijker. Als ik jou vertel dat ik een vogel gezien heb waarvan de pluimpjes boven de staart wit waren. Dan is het misschien niet helemaal duidelijk welke pluimpjes ik nou juist bedoel. Maar als we het hebben over de stuit. En jij weet waar die stuit zit. Dan zijn we al een heel stuk verder. En in de vogelgids spreken ze ook over de stuit en niet over die pluimpjes boven de staart. Dus dat is dan ook alvast duidelijk.

Strepen.

We gaan het deze keer hebben over de kop van onze vogels. Want daar is heel wat over te vertellen. Want heel wat vogels hebben blijkbaar dit deel uitgekozen om hun uitzicht wat te verfraaien. En dat doen ze vaak met heel wat strepen. En elke streep heeft een naam.

topokop

Zucht ? Heel wat onder jullie die al lang hun achterwerk niet meer op een schoolbank hebben geplaatst hebben nu denkelijk flashbacks en de aanzet tot nachtmerries over dagen  achter studieboeken zitten om termen vanbuiten te leren.

Geen paniek. Mijn vroegere tip om in je vogelgids die tekeningen regelmatig eens te bekijken en alle termen even te overlopen gaat zeker helpen. En wat die strepen betreft is het echt niet zo moeilijk. Je moet gewoon naar je eigen gezicht kijken. De kruinstreep zit op je kruin. De wenkbrauwstreep (die op de tekening niet is aangeduid) zit vlak boven het oog net als onze wenkbrauwen. Het bladkoninkje op de foto boven het artikel laat dit mooi zien. De oogstreep loopt als het ware door het oog. De snorstreep zit iets lager, vlak onder de oogstreep. De mondstreep zit daar vlak onder. En de baardstreep zit het laagst.

1890688-94504b7efb4aea7e9b57d73dd9169c93

Slechtvalk heeft een duidelijke baardstreep.

Bij de oogring en de oogringbevedering is het ook niet zo moeilijk. Het woord zegt het zelf. De oogring is de ring rond het oog. En de oogringbevedering zijn de veertjes die rond die ring zitten. De oordekveren zitten vlak achter en onder het oog. Dit is ook de plek waar het oor zit van een vogel. Die hebben geen grote flappers zoals ons, maar een gaatje achter het oog. De kin zit vlak onder de snavel. En de teugel tenslotte is de zone tussen de basis van de snavel en het oog. Voila, elke week dit eens bekijken in je vogelgids en je zal deze termen snel in jouw koppeke hebben zitten.

maxresdefault

Vuurgoudhaan, de ideale kop om op te oefenen. Met een kruinstreep, zijkruinstreep, wenkbrauwstreep, oogstreep, teugel, oogring, oordekveren, kin, snorstreep en mondstreep. Bekijk eens welk deel welke kleur heeft. Als je die juist hebt dan heb je alvast een streepje voor.

 

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Eén gedachte over “We houden de kop er even bij.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: