Kom wat dichter, dichter, dichter, dichterbij.

Na de verrekijker is de kans groot dat je ook op zoek gaat naar een telescoop. Niet, zoals velen bij het horen van dat woord denken, eentje om naar de sterren te turen. Want dat zou enerzijds een heel zware opdracht zijn om die mee te nemen in het veld. En anderzijds zou het ons doel letterlijk voorbij lopen. Want we spreken van een ding dat het beeld tussen de 20x en 60x vergroot. Een sterrenkijker doet daar nog wat cijfertjes bij denk ik.

Details.

Is dat wel nodig ? In heel wat omstandigheden zeker. Vanaf de rand van een plas alle dobberende verenbolletjes afkijken lukt iets beter met een telescoop dan met een verrekijker. Zelfde verhaal bij een groep van honderden steltlopers op een zandplaat vlak voor de kust. Maar het hoeft niet altijd te zijn omdat de vogels heel ver zitten en we er niet echt naartoe kunnen lopen. Details maken vaak het grote verschil bij het bepalen van de soort die je nu zit te bekijken. En als je dan een vogel door een telescoop kan bekijken dan is elk veertje zichtbaar. En dan kan je net dat veertje bekijken dat het verschil maakt tussen die ene of die andere soort.

wilde-zwaan-cygnus-cygnus-3

Wilde of kleine zwaan ? Het zit in de snavel.

Weerom testen ?

Voor de aankoop van een telescoop zijn de aanbevelingen net hetzelfde als bij een verrekijker. En misschien moet je hier zelfs nog iets kritischer zijn want de investering is nog een stukje groter dan bij de aankoop van een verrekijker.

Dus naar een winkel waar je kan kiezen uit een heleboel merken en modellen. Liefst bij donkerder weer. Testen, testen en nog eens testen voor je beslist. En een bijkomende tip. Als je iemand tegenkomt met een telescoop. Vraag eens heel beleefd of je er eens door mag piepen. En de kans is groot dat hij jou dan vanzelf wat info en tips geeft over zijn telescoop.

Beslis ook of je gaat voor een vaste lens of een zoomlens. Want bij de meeste telescopen kan je die apart aanschaffen. Zelf ben ik een echte zoomer en ga ik bij elk vogeltje dat ik zie proberen het beeld zo groot mogelijk te krijgen om zo alle details mooi te kunnen bekijken. Je zal verbaasd zijn van wat je dan allemaal plots gaat opmerken.

huismus2011-03-23_1621

Mannetje huismus in detail. Toch de moeite, niet ?

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: