En we kijken nog even verder.

We weten ondertussen dat om al die vogels op onze harde schijf te krijgen we veel moeten kijken, noteren, opzoeken en controleren. Maar vooral veel kijken. En dan is een hulpmiddel handig. Want vogels hebben de onhebbelijke gewoonte om te gaan vliegen als je er te dicht bijkomt. Dus gaan wij ze dichterbij halen met een verrekijker.

Technische nitwit.

Ik ga hier geen ellenlange technische uitleg geven hoe een verrekijker nu werkt. En wat de specificaties zijn van lenzen, gevolgen van brekende lichtinval of nadelen van zoomende onderdelen. En dit omdat ik er niet veel van ken (mijn vrienden lachen zich een kriek als ze mijn uitleg zouden lezen). Maar ook omdat je op het internet meer websites kan vinden die over verrekijkers hun mening geven dan er zijn over vogels kijken. Ik ga hier wel een aantal tips geven waar je op moet letten als je je nog een verrekijker wil aanschaffen. En hoe je dit best aanpakt.

Cijfertjes.

Toch een beperkte technische uitleg. En dit over de cijfertjes die je op elke verrekijker kan aflezen. Op die van mij staat 8 x 42. Dit is geen rekenoefening voor beginners. Maar wel een aanduiding welke vergroting en hoe lichtsterk je kijker is.

Het eerste getal duidt op de vergroting van het onderwerp waarnaar je kijkt. In dit geval dus 8x. Het tweede cijfertje is de doormeter van de voorste (en grootste) lens van je verrekijker in millimeters. Bij mijn verrekijker dus 42mm. Dus hoe groter het eerste getal hoe groter je het onderwerp gaat zien of hoe dichterbij je het kan bekijken. En hoe groter het tweede getal hoe meer licht er binnen komt en hoe helderder je je onderwerp gaat zien. En bij donker weer of bij invallende duisternis hoe langer je kan kijken. Dus denk je, simpel. Ik koop mij een verrekijker met een vergroting van 12x en een lens met een doormeter van 80mm. Dan ga je je onderwerp heel dichtbij kunnen halen en kan je zelfs bij heel weinig licht noch kijken. Inderdaad, maar één detail, je zal wel een kruiwagen moeten meenemen op je vogeltochten want zo een ding gaat kilo’s zwaar zijn.

Een goede regel is dat voor een goede verrekijker om naar vogeltjes te kijken de uitkomst van een deling van het getal van de doormeter van de lens (42) door de vergroting (8) ongeveer op 5 moet uitkomen (hier dus 5,25). En dat een vergroting van 8x of 10x zeker voldoende is. Daarmee beperk je de keuze tussen een massa modellen van verrekijkers al een beetje.

kinderen-speurtocht

Testen.

Welke verrekijker en welk merk is nu het beste ? Daar kan ik je jammer genoeg niet zomaar een antwoord op geven. Dit is voor iedereen anders. Niet iedereen rijdt met de duurste auto en er zijn massa’s modellen. En iedereen heeft wel zijn redenen om voor dit of dat model te kiezen. Gebruiksgemak is een belangrijke factor. Want je gaat dat ding vaak meesleuren en gebruiken (dat is toch de bedoeling hoop ik). Daarom een aantal tips als je tot een aanschaf over gaat.

Eerste tip. Ga naar een winkel die je een hele reeks aan modellen kan aanbieden. En neem ruim de tijd om er een groot aantal te testen. Niet alleen naar beeld, maar ook naar het feit of die verrekijker goed in de hand ligt en voor jou aangenaam aanvoelt als je hem gebruikt.

Tweede tip : leg vooraf vast wat je budget is. Want anders is de kans groot dat je je laat verleiden om een duurder model te kopen. Want bij verrekijkers is het zo dat de duurdere modellen (en dan bedoel ik de echt hogere prijsklasse van meer dan 2.000 €) ook de beste zijn.

Derde tip : ga niet op een zonnige dag met een wolkeloze hemel. Maar kies een druilerige, donkere dag uit. Ga dan de verschillende modellen buiten testen. En als ze dan bij dat minder geschikte weer een goed beeld geven. Dan zullen ze dat bij helder en zonnig weer zeker doen. Omgekeerd kan het wel eens tegenvallen.

Vierde tip : Misschien kan je toch best, als blijkt dat je toch boven je budget gaat uitkomen je aankoop uitstellen en nog wat extra centjes sparen. Inplaats van een kijker te kopen die niet echt aan je verwachtingen voldoet. Want dan is de kans groot dat je net als ik na een aantal jaren een hele reeks kijkers in je kast hebt staan. En je dan toch uiteindelijk rondloopt met de duurste, maar voor jou beste verrekijker. Een goede (en vaak ook duurdere) kijker geeft een rustiger beeld wat dan weer goed is voor je ogen. En misschien is dat toch wel belangrijk. Want eenmaal birdaholic dan ga je heel vaak door die verrekijker zitten turen. Héééél vaak.

m1fwd04i0wuz-768x512

 

 

 

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: