Dat zoeken we even op.

Een legendarische  uitspraak uit de bekende Nederlandse kwis 2 voor 12. En wij gaan dat ook effectief doen. Opzoeken. Na stap 1 kijken en bekijken, stap 2 noteren al wat we zien gaan we nu over naar stap 3. We zoeken het op.

Pas als de vogel gevlogen is gaan we met onze notities aan het werk. En waar gaan we dat opzoeken ? Niet op internet. Want dat is veel te uitgebreid en niet echt systematisch. En met een computer rondhossen in het veld is ook niet echt praktisch. Neen, we doen dat in een goede vogelgids.

Koopwijzer.

Maar wat is een goede vogelgids. Wel, die moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De soorten moeten netjes en systematisch gegroepeerd staan. Niet per kleur of per leefgebied. Maar per familie. De mezen bij de mezen, de lijsters bij de lijsters, de valken bij de valken (alleen de wielewaal blijft in zijn eentje achter). De vogels moeten afgebeeld worden op tekeningen die alle kenmerken mooi laten zien. Het zijn trouwens echte kunstwerkjes in die boeken. Je moet ze eigenlijk eens wat beter bekijken als je tijd hebt. Dus boeken met foto’s zijn not done. En de verklarende tekst moet duidelijk en aanvullend zijn bij de tekeningen.

Als je deze kenmerken op een rijtje zet kom je automatisch uit bij een select groepje van goede vogelgidsen.

Schermafbeelding 2017-03-13 om 19.25.57

Er zijn er wel meer. Maar dit zijn de bijbels voor elke vogelkijker. Momenteel is de ANWB gids de beste keuze. En zorg dat je de laatste versie hebt waarin de allerlaatste aanvullingen staan van bepaalde soorten. Zelf heb ik er ondertussen een tiental in mijn boekenkast staan. Waarvan degene die ik gebruik met tape aan elkaar hangen. Want dit is geen sofa-literatuur. Neen, deze gaan mee in het veld. En zien er na een paar jaar dan ook niet meer uit.

Doolhof.

In het begin zal je heel veel bladeren in je boek. Een vriend van mij zweert met de blader-door-je-ganse-boek-methode en past deze nu nog toe. Eenmaal een soort gezien en alles genoteerd dan gaat hij van bladzijde 1 tot (soms) de allerlaatste bladzijde alle plaatjes bekijken tot hij een soort tegenkomt die er wel eens op lijkt. Hij komt er telkens wel uit. Maar het vraagt toch heel wat tijd. Beter is om de families te leren kennen om zo dat bepaalde lid van die familie te kunnen vinden. zo spaar je snel al heel wat tijd uit in de zoekopdracht.

ANWB_Vogelgids_van_Europa_1

Hier zaten we bij de grasmussen.

Controle.

Eenmaal als je denkt de juiste soort te hebben gevonden dan is het tijd om alles nog eens te controleren. Dit gebeurt veel te weinig en zo worden er vaak vergissingen gemaakt. Je overloopt al je notities nog even en checkt of ze allemaal kloppen met dat plaatje in je vogelgids.

En dan is het werk nog niet gedaan. Want naast die tekening staat er ook een tekst over de vogel die je gezien hebt. Ook die ga je dan lezen en nakijken of dat allemaal wel klopt. Zo kan je dan plots vaststellen dat die soort die jij denkt dat je zag enkel in de winter hier voorkomt. En jij staat te bakken in een heet augustus-zonnetje. Of je leest dat een oeverpieper meestal aan de kust wordt gezien. En jij staat aan een vijver in Limburg op enkele honderden kilometers van het zandstrand in Oostende. Maar klopt alles dan ben je ook helemaal zeker welke soort je nu wel hebt gezien. En na al die stappen en moeite blijft alle info weer wat vaster op jouw harde schijf kleven. Dat is toch de bedoeling, nietwaar ?

En een laatste tip bij dit onderwerp. Heel soms duikt een soort plots op wanneer dat eigenlijk niet kan op een plek waar ze hem eigenlijk nooit hadden verwacht. Vogels kijken is geen exacte wetenschap en dat maakt het nog een stukje boeiender.

collins-bird-guide

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: