Onze eerste investering.

Als je aan 100 mensen vraagt wat je nodig hebt om vogels te gaan spotten. Dan zal 95% antwoorden een verrekijker. Ook een belangrijk instrument natuurlijk. Maar dit is niet onze eerste aankoop. Deze is iets bescheidener en veel goedkoper. Een notitieboekje en een potlood van samen nog geen 2€.

Want dat is als beginnend vogelkijker een broodnodig accessoire. Waarom een  potlood ? Simpel, bij vochtig weer (en dat kom je in onze contreien wel eens tegen) dan schrijft een potlood altijd en een balpen durft dan al eens tegenwerken. Maar waarom is dit de eerste investering die we moeten doen ?

Rubens hoeft niet.

Als we onze KNOC-methode trouw blijven dan is noteren een belangrijke factor. Je ziet een vogel en dan begint je opdracht. Kijken, correctie bekijken, en alles noteren wat je ziet. Zo lang mogelijk en zo veel details als je maar kan waarnemen. Best start je ook met een tekening. Nu moet dat zeker geen kunstwerk zijn. Als je mijn tekeningen ziet in mijn notitieschriftje dat ik meeneem dan zal menig kleuter die net zijn eerste schooldag er op heeft zitten deze met een glimlach bekijken en denken “dat kan ik toch al beter”. Neen, een schets waarvan je kan zien dat het denkelijk een vogel is is voldoende (bij mij zijn er zelfs bij waar dat niet zo is). En daar ga je met pijltjes en lijntjes alle kenmerken bij noteren. Dat gaat stukken sneller dan alles uitschrijven. Andere dingen zoals gedrag, omgeving waar de vogel zit, geluid (daar krijg je nog een apart stukje hoe je dat moet noteren) kan je rond je tekening schrijven. En pas als de vogel gaat vliegen stop je met noteren.

jessie_barry_notes

Een kunstigere werk van notities nemen dat ik vond op internet.

Wat je schrijft blijft.

Door dit te doen ga je sneller dingen onthouden. Komt de info sneller op je harde schijf. Sommige fotografen denken nu. Waarom al dat teken en schrijfwerk ? Met één klik op mijn toestel heb ik alles mooi op beeld en kan ik het erna rustig bekijken. Inderdaad, foto’s kunnen zeker aanvullend dienen als materiaal om de vogel op naam te brengen. En tegenwoordig is een foto meestal een bewijs dat je die of die soort gezien hebt. Maar bij het nemen van de foto bekijk je de vogel niet echt. Ik spreek uit eigen ervaring. Je bent veel meer bezig met het maken van een goede foto en let zeker niet op details of andere dingen. Dit is de reden waarom ik al mijn fotomateriaal heb verkocht en terug met verrekijker en telescoop het veld intrek.

Wie vogels wil leren herkennen moet de discipline kweken om ze goed te bekijken. En na een tijd moet je bij heel wat soorten al die notities niet meer nemen want… Inderdaad, ze staan dan op jouw harde schijf. De soorten die dan in je notitieboekje komen zijn meestal iets zeldzamer. Maar dat boekje thuis laten ? Neen, dat mag je nooit doen.

TuB Note taking IV_article

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: