Begin bij je achterdeur.

Waar ga je best naar vogels kijken ? Het antwoord is heel simpel. Overal. Want vogels zitten ook werkelijk overal. In natuurgebieden, aan de kust, in de steden, op industrieterreinen, op sportvelden en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. En, en dat is heel leuk, ook in jouw eigen tuin.

En daar zou ik beginnen als je je soorten nog moet leren kennen. Want dit heeft toch wel wat voordelen. Eén, je hoeft niet ver te gaan en kan op elk moment je soorten gaan bekijken en zo opslaan op je harde schijf. Twee die soorten komen vaak terug zodat je bij een misser nog een tweede kans krijgt. Drie als het te koud is ga je lekker achter het raam zitten. Een schuilhut met grote luxe.

Opbouwen.

En het is misschien goed om te starten met vogels die je nog al eens gezien hebt. En waarvan je er al een aantal kent. Beginnen met de “gewone” soorten is trouwens zeker een aanrader. Als je die onder de knie hebt dan zal je bij het zien van een nieuwe soort zeggen “hé, die ken ik nog niet”. Dus leg een papier op de vensterbank en zet er je verrekijker langs. En probeer deze week eens een lijstje te maken van al de soorten die in je tuin zitten. Je zal verbaasd zijn hoeveel verschillende dat zijn.

ringmus 02-01-2009

Ken je al die soorten nog niet ? Dan leg je er je vogelgids ook bij. Hoe je die soorten kan herkennen ? Door ze te bekijken. Als je een vogel ziet blijf je zo lang mogelijk kijken en noteer je alles wat je ziet heel nauwkeurig. Laat je vogelgids maar liggen. Dat is voor later. Eenmaal als je alle kenmerken hebt opgeschreven (of als de vogel is gaan vliegen) dan pas halen we de vogelgids erbij. Als je de familie weet waartoe je vogel behoort dan ben je al een stukje verder. Dan ga je op zoek naar de vogel die je denkt gezien te hebben. Gevonden ? Dan ga je alles nog eens controleren. Overloop alles wat je opgeschreven hebt nog eens met wat er in de vogelgids staat. Niet enkel de tekening, maar ook de tekst. Je zal verbaasd zijn hoe snel je op die manier vogels gaat leren herkennen. En als je eentje mis hebt of niet kan vinden. Niet erg. Dat zal nog wel vaker gebeuren. Maar hoe langer, hoe minder. Zeker als je goed blijft oefenen.

Tuinlijst.

Tegen volgende week heeft iedereen een lijstje met vogels die hij of zij in de tuin heeft gezien. Je bent dan begonnen met je eerste lijstje. Je eigen tuinlijst. Vaak met heel wat “gewone” soorten als die al bestaan in de prachtige wereld van de vogels. En let op, want ook zeldzame dwaalgasten durven al eens in een tuin neerstrijken. Wat gedacht van deze roodkeelnachtegaal die vorig jaar in Nederland een massa vogelkijkers naar een tuintje in Hoogwoud deed snellen. Ze blijven onvoorspelbaar.

fotoid13477

 

 

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: