Vul je harde schijf.

Heel vaak als ik met vrienden op pad ben die niet zo veel met vogels bezig zijn als mijzelf krijg ik gegarandeerd de vraag “hoe ken jij toch al die vogels ?”. En dat meestal nadat er eentje over ons is gevlogen en ik dadelijk met een naam op de proppen kom voor die voorbijvliegende flits.

Heel veel mensen denken dat dit een krachttoer is met de allures van een illusionist die telefoontjes krijgt vanuit Las Vegas om zijn onwerkelijke kunsten te gaan opvoeren. Maar niets is minder waar. Iedereen met een stel hersenen (en dat is toch gelukkig nog de meerderheid van de bevolking) kan dezelfde prestatie leveren. Niet dadelijk, vanuit het niets. Maar door zich te focussen op een onderwerp.

Goal.

Mijn neefje van twaalf kan tijdens een voetbalwedstrijd op TV tussen twee ploegen waar ik het bestaan nog niet eens van wist alle spelers met naam en voornaam benoemen. Hoe hij dat doet ? Omdat hij zich enorm interesseert in de sport voetbal en hij al deze spelers heeft bestudeerd en nu al hun uiterlijke kenmerken, speelstijlen en de manier hoe ze hun goal vieren heeft opgeslagen op zijn harde schijf. Ofwel zijn hersenen zoals mijn dokter dat ook noemt. Zo zullen heel wat lezers de man op de foto bovenaan dit artikel denkelijk wel herkennen. Waarom ? Hij zit om heel wat harde schijven. En blijkbaar ook die van jou.

148357835635

Messi, dat lukt nog net voor mij.

En in het dagelijkse leven doen wij niet anders. Als we een bekende tegenkomen moeten we ook niet eerst een naslagwerk bovenhalen of onze foto’s op onze smartphone overlopen om te weten wie dat nu is. Mensen die we kennen staan ook op onze harde schijf. En op het moment dat we ze tegenkomen gaat je brein al die info razendsnel overlopen en na het checken van alle kenmerken ons doorgeven wie we nu zien.

Map vogels.

Het verschil tussen mij en mijn niet-zo-vaak-vogelkijkende vrienden is dat op mijn harde schijf een map staat met daarin al de kenmerken van heel wat vogels. En als ik er eentje zie voorbij vliegen dan gaat mijn brein even in die map kijken. En vaak zit die soort er dan al in. Bij een beginnend vogelkijker zit er nog niet zo veel in die map. Maar als die map er al is dan ben je alvast op de goede weg.

En je zal merken dat als je eenmal bewust die map gaat beginnen vullen je heel snel vogels gaat leren herkennen. Je moet alleen de juiste methode kennen waarmee je snel en efficiënt je harde schijf kan voorzien van vogeltjes-info. Maar daarover later meer.

roodborst0001-2

Deze zit op de meeste mensen hun harde schijf. Roodborst.

aasgier0001-3

Deze denkelijk iets minder. Aasgier.

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: