Topograwatte ?

Waarom komt hij nu af met aardrijkskunde ? Hoor ik jullie luidop denken. Want topografie is toch het aanduiden van plaatsen en locaties. Neen, het gaat hier over de topgrafie van vogels. Niet waar ze zitten. Maar waar alles zit en hoe je wat waar zit noemt. Oei, dat is misschien wat ingewikkeld uitgedrukt. En denkelijk vrezen jullie dat de weg naar het birdaholicschap hier gaat doodlopen. Zoveel termen en waarvan we de meeste nog nooit gehoord hebben. Maar geen paniek. Topografie is noodzakelijk om vogels te leren herkennen. Maar echt niet zo moeilijk.

Onderdelen.

Het is zeker niet de bedoeling dat je al deze delen van een vogel gaat studeren en van buiten leren. Dat is zinloos. Want je zal merken dat je deze termen snel onder de knie (die zit bij een vogel boven de tibia) zal hebben. Want je hebt bij heel wat andere thema’s dat al lang geleerd. En dit zonder dat je ’s avonds uren hebt moeten studeren met een dik boek onder een klein bureaulampje. Kijk maar even rond in de kamer waar je zit en noem maar een aantal dingen op die je ziet. Het lijstje zal heel lang zijn. Heb je dit moeten studeren ?

Of misschien ben je een autokenner ? Ik alvast niet. Als mijn garagist zegt dat de schokdemper stuk is weet ik niet of ik in de koffer of onder de auto moet gaan kijken. Maar mensen die wel interesse hebben in auto’s of er zelf aan werken kunnen zonder nadenken alle delen van hun wagen opnoemen en aanduiden.

Carrosserie

Bij vogels is dat net hetzelfde. Door telkens als je een vogel ziet deze topografie te gebruiken om de kenmerken die je ziet te beschrijven zal je heel snel alle termen leren. Zelf heb ik alles geleerd door elke keer als ik ’s avonds mijn vogelgids uit de kast nam de tekening op de binnenkant van de omslag te bekijken en alle termen even te overlopen. En dan pas ging ik verder lezen of op zoek naar die onbekende soort die ik die dag had gezien. Dit minuutje zorgde ervoor dat ik vrij snel weg was met al die vreemde termen.

En zo weet je alvast dat in een goede vogelgids de topografie moet worden voorgesteld. Meestal op één pagina zodat alles overzichtelijk bij elkaar staat.

Buitenspel.

En nu moet je niet verwachten dat je de volgende keer als je een vogel ziet je plots alle delen perfect kan aanduiden. Het beestje gaat trouwens niet zo lang blijven zitten om dit toe te laten. Heb geduld en blijf volhouden en vooral herhalen, kijken, bekijken en nog eens herhalen. En dan komt het vanzelf.

En dan komt ooit het moment dat je aan iemand kan uitleggen wat nu eigenlijk de handpenprojectie is. Voor mij de buitenspelregels van de topografie bij vogels. Iedereen weet dat het bestaat, maar het even uitleggen aan een leek. Ho maar.

Even opletten. De handpenprojectie is het deel van de handpennen dat in zit voorbij de rest van de vleugel, dat is samengesteld door de armpennen en de tertials, steekt. Simpel nietwaar ? Weerom, geen paniek. Zoek alle delen even op in je vogelgids en je bent al goed bezig om die topografie onder de knie te krijgen.

69153n

Verschil in handpenprojectie bij tjiftjaf en fitis.

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: