Een oogje in de veren houden.

Elke hobby vraagt een investering en dat is bij vogels kijken niet anders. Maar in eerste instantie kan je de eerste stappen in de wereld van birdwatching doen zonder veel onkosten te doen. Want het meest noodzakelijke hulpmiddel heb je altijd bij je. Je ogen.

Leren bekijken.

Meestal start elke vogelkijker zijn hobby met de verwondering bij het zien van één van onze gevederde pareltjes. En dan is de vraag “welke soort is dat nu” nog niet echt aan de orde. Het is pas als je je gaat verdiepen in die kluwen van soorten dat je dit gaat proberen te weten te komen. Als je je ogen trouwens goed de kost geeft dan zal je elke dag plots ontdekken dat er overal vogels voorkomen. Ze zitten echt op elke plek waar je langskomt. In je tuin, langs de autostrade (tot ergernis van de passagier langs jou), op je werk, tijdens het winkelen en noem maar op. En om dat vast te stellen heb je dus enkel je ogen nodig. Maar wat belangrijk is, je moet je kijkers die ook optimaal weten te gebruiken.

Want tegenwoordig vergeten we heel vaak te kijken. Alles moet tegenwoordig snel gebeuren en opgediend worden zodat de inspanning zo klein mogelijk is. Iets zien gebeurt kort en wordt dan ook heel dikwijls snel weer van ons netvlies gewist voor het echt wordt opgeslagen. Als je vogels wil gaan kijken dan zal je dit gedrag drastisch moeten aanpakken. Je zal moeten leren be-kijken en niet meer snel snel kijken. Bekijken, observeren en vooral alles goed opslaan op je harde schijf die ook wel eens de hersenen worden genoemd.

Observeren.

Want naar die vogel kijken en vaststellen dat het een mooi beestje is (waar trouwens totaal niets mis mee is) zal niet meer genoeg zijn. Want eenmaal het virus bij je is binnen gedrongen dat de birdaholic in jou zal wakker maken wil je bij het zien van een vogel altijd maar meer weten. Om te beginnen welke soort je nu hebt gezien. En dan is kijken niet genoeg. Dan ga je moeten bekijken en goed observeren.

Wat ga je allemaal bekijken ? Welke kleur heeft dit vogeltje en waar zitten al die kleuren ? Hoe groot is dat beestje en welk is zijn vorm ? Welke dingen vallen op ? En je gaat merken dat je steeds meer op details gaat letten. Is die oogring nu wit of geel ? Is die onderstaart gestreept of niet ? En je gaat ook na een tijd ook dingen bekijken die je gaan helpen om de soort te determineren (voilà, dat woord is er uit). Welk gedrag vertoont die vogel ? In welke omgeving heb ik hem gezien ? En in welke tijd van het jaar was dat ? Allemaal dingen die je nadien gaat nodig hebben om de juiste naam op het juiste beestje te plakken.

“Dat gaat nooit lukken” hoor ik je al denken. Maar is dit nu echt zo moeilijk ? Neen, dat lijkt alleen maar zo. Als je de juiste methode leert en het goed aanpakt ga je merken dat je heel snel veel soorten gaat leren herkennen. Je zal het op dit moment misschien nog niet geloven. Maar toch is het zo. Ik deed de test al eens in een aantal klassen van het lager onderwijs. En ondanks dat ze nog nooit zo gericht naar vogels hadden gekeken en niemand vogels kon herkennen toen ik aan mijn les begon slaagden ze er toch in om feilloos soorten als grote bonte specht, kanoetstrandloper en boomvalk netjes op naam te brengen.

Juiste keuze.

Toch nog even een aandachtspunt. Je moet wel opletten dat je leert wanneer je iets moet bekijken en wanneer je naar iets even mag kijken. Ik geef een concreet voorbeeld. Na een reis met (wat dacht u) veel vogeltjes bracht ik een heleboel foto’s mee naar huis. Toen ik die samen met mijn vrouwtje overliep moest ik heel duidelijk kiezen. Bij welke had ik enkel even gekeken en bij welke had ik het onderwerp goed bekeken ? Weet jij het ?

plaatselijke schonen

Cubaanse schonen.

cape may warbler

Cape May Warbler

 

 

Auteur: Crazy Birder

Verslaafd aan vogels en vastberaden om ook jou zo ver te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Dippyman

A blog about well-being and wildlife, by Paul Brook

Steven Kijkt Vogels

Een (foto)blog over vogels in Nederland

SLAGPEN

Vogels kijken doe je met je oren.

Evolutionary Stories

Funny and remarkable observations in evolutionary research

Verwonderhoekje

Een blog vol verwondering

%d bloggers liken dit: